Terug terug naar media

Bomen water geven: 10 handige tips uit de Groene Gids

Bomen behoren tot de essentiële mechanismen uit de natuur. Ze dragen bij aan de biodiversiteit. Nemen zuurstof op, en zuiveren de lucht en water. Daarnaast beïnvloeden bomen de bodemgesteldheid van de grond en zijn daardoor essentieel voor planten, dieren en de mens. Om ervoor te zorgen dat bomen gedijen en gezond blijven, is voldoende water geven essentieel.

In deze Groene Gids delen we 10 waardevolle tips om bomen bewateren op de juiste manier water te geven. Of je nu een tuinliefhebber, een stadsbewoner met een enkele boom of een landschapsarchitect bent, deze tips zullen je helpen om bij te dragen aan de gezondheid van bomen.

Auteur: Tom

Bomen bewateren: Geef extra aandacht aan de boom

watergift nieuwe bomen

1. Begrijp de waterbehoefte van je bomen

Verschillende boomsoorten hebben verschillende waterbehoeften. Het is essentieel om te weten welke boomsoorten je hebt en hoeveel water ze nodig hebben. Raadpleeg een lokale boomexpert of doe wat onderzoek om de specifieke behoeften van je bomen te begrijpen.

2. Water geven op het juiste moment

De beste tijd om bomen water te geven is in de vroege ochtend of late avond, wanneer de temperatuur lager is. Dit minimaliseert verdamping en maximaliseert de opname van water door de wortels.

3. Geef bomen langzaam en diep water

In plaats van het geven van snelle, oppervlakkige sproei, is het beter om langzaam water te geven. Dit helpt het water diep in de grond door te dringen, zodat het de wortels van de boom beter kan bereiken. Het bevordert ook de groei van diepere wortels, wat de stabiliteit van de boom verhoogt.

4. Vermijd over bewatering

Te veel water kan schadelijk zijn voor bomen, net als te weinig water. Overbewatering kan leiden tot wateroverlast, wortelrot en andere gezondheidsproblemen. Controleer altijd de vochtigheid van de grond voordat je besluit water te geven. Een bodemvochtsensor kan hierbij van pas komen.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 90% van de uitval wordt veroorzaakt door te veel of juist te weinig water. Met monitoring wordt dit voorkomen.

5.    Gebruik de juiste irrigatietechnieken

Er zijn verschillende methoden om bomen water te geven, zoals druppelirrigatie, bodembevochtiging en boomdruppelslangen. Kies een methode die het beste past bij de behoeften van je bomen en het landschap waarin ze groeien. Zorg ervoor dat het water gelijkmatig over het wortelgebied wordt verdeeld.

6.    Mulch rondom de boom

Mulch is een laag organisch materiaal dat afkomstig is van planten. Het aanbrengen van een laag mulch rondom de boom helpt de grond vochtig te houden en onkruidgroei te verminderen. Mulch fungeert als een isolator, waardoor de verdamping van water wordt vertraagd en de wortels beschermd worden tegen extreme temperaturen.

7.    Let op weersomstandigheden

Pas je watergeef routine aan op basis van de weersomstandigheden. Tijdens perioden van regenachtig weer hoef je wellicht minder water te geven, terwijl tijdens hete, droge periodes extra water nodig kan zijn. Houd het weer in de gaten en pas je watergift routine hierop aan.

Bomen water geven bij droogte

Tijdens droge periodes hebben bomen extra aandacht nodig. Of het nu gaat om jonge bomen, nieuwe aanwas of volgroeide bomen. Afhankelijk van de droogte worden extra watergift rondes langs groenprojecten aangeraden.

Bomen water geven bij vorst

Tijdens de vorstperiode in de koude maanden wordt het niet aangeraden om bomen te bewateren. Wacht tot de vorst uit de grond is getrokken. Geef vervolgens water waar nodig.  

8.    Nieuwe bomen water geven

Jonge bomen hebben meer zorg en aandacht nodig dan volwassen bomen. Ze hebben vaak vaker water nodig omdat hun wortelsysteem nog niet volledig ontwikkeld is. Besteed extra aandacht aan het water geven van jonge bomen om een gezonde groei te bevorderen.

9.    Hergebruik regenwater

Overweeg het gebruik van regenwater om je bomen water te geven. Het opvangen van regenwater is een duurzame manier om je bomen van vocht te voorzien, en het helpt ook om waterrekeningen te verlagen.

10.    Monitor de gezondheid van je bomen

Blijf alert op tekenen van uitdroging, ziekten of plagen bij je bomen. Gele bladeren, verwelking en verminderde groei kunnen indicatoren zijn van problemen. Door regelmatig de gezondheid van je bomen te controleren, kun je snel ingrijpen en passende maatregelen nemen met behulp van monitoring.

De essentie van het bewateren van bomen

Het water geven van bomen is een belangrijke taak om hun gezondheid te behouden. Met behulp van de hierboven genoemde tips kun je op een effectieve en verantwoorde manier bomen water geven. Of het nu gaat over een tuin, stadspark of groenproject.

Het begrijpen van de behoeften van je bomen, het toepassen van geschikte irrigatietechnieken of het monitoren van hun gezondheid dragen allemaal bij aan het welzijn van de bomen. Laten we samenwerken om onze omgeving levend en groen te houden. Door af en toe iets meer om te kijken naar onze bomen.

Meer weten

Wilt u meer informatie over ConnectedGreen?

Maak gebruik van het formulier hiernaast en ontvang onze whitepaper. In de whitepaper vind je informatie over wat wij doen en hoe wij verschillende oplossingen aanbieden voor verschillende situaties.

Download onze whitepaper

Op zoek naar meer informatie over ons platform en draadloze sensoren?

Ontvang nu onze whitepaper en leer alles over de voordelen van datagedreven werken en het belang van goed ‘sensor management’.