Bodemvochtsensor van ConnectedGreen

Duurzame sensoren voor de monitoring van groenprojecten

Neem contact op

Wat is een bodemvochtsensor?

Meten van vocht

Een bodemvochtsensor is ontworpen om het bodemvochtgehalte van de grond te meten. Deze sensoren detecteren wanneer er te weinig of te veel vocht in de grond zit.
Het product wordt vooral gebruikt door groenvoorzieners, gemeenten, hoveniers, kwekers en waterschappen. Waarin het ondersteund bij het meten, controleren en onderhouden van bomen en planten.

Werking van de bodemvochtsensor

De sensor meet het bodemvochtpercentage en wordt in het dashboard gekoppeld aan de zuigspanning van het grondtype. Wat uiteindelijk resulteert in een bepaald vochtkarakteristiek (pF curve)

Via een zogenaamde IoT (Internet of Things) verbinding wordt dit via de sensor naar ons dashboard gecommuniceerd. De verbinding maakt gebruik van het LoRa netwerk van KPN en Sigfox. Wat gekenmerkt wordt door het lage energieverbruik.

De bodemvochtsensoren verbruiken bijna geen energie. De batterijen gaan minimaal 3 jaar mee – maar in de praktijk tot wel 5 tot 10 jaar.

Het installeren van de bodemvochtsensoren

De sensoren van ConnectedGreen zijn onopvallend weg te werken onder een drainagedop, mulch of boomschors, kokosmat of houten afdekking. Zelfs deels ondergronds. Zo lang de sensoren maar niet afgedekt worden door metaal.

De bodemvochtsensoren zijn veelvoudige te plaatsen en uitermate geschikt voor:

  • Grasvelden en gazons;
  • Vaste planten, klein- en grote heesters en bomen;
  • Vakken, bakken en dak- en gevelgroen;
  • Groenprojecten.

Monitoring platform van ConnectedGreen

In het monitoring platform komt alles bij elkaar. Vanuit het platform kunnen projecten, indicatiebomen, bakken en vakken worden gekoppeld aan verschillende projecten. De sensoren kunnen verder worden georganiseerd en toegewezen worden aan verschillende projecten

Vervolgens kunnen per project beheerders worden aangewezen als gebruikers. Op deze manier kunnen zowel eigen medewerkers als medewerkers van opdrachtnemers en opdrachtgevers toegang krijgen tot het project.

Er kunnen ook waarschuwingen en kritische meldingen (alarmen) worden ingesteld. Dit zorgt voor de tijdelijke signalering van droogte maar ook te natte grond. Dit wordt vervolgens bijgehouden in een exporteerbaar logboek. Wat voor verdere analyse kan worden geraadpleegd.

Welke sensoren bestaan er?

Bij ConnectedGreen maken we gebruik van een assortiment van verschillende sensoren. Elke bodemvochtsensor die wij aanbieden wordt gebruikt voor een ander doel.

Afhankelijk van het type groen wil je de sensoren op verschillende dieptes laten meten. Grassen, planten en bomen worden daarom op verschillende dieptes gemeten:

  • 15cm – gras, vaste planten en kleine heesters;
  • 30cm – grote heesters, bomen met kluit tot -60cm;
  • 60cm – zeer grote kluiten;
  • 90cm – Voor het meten op grondwater niveau.
Neem contact op

Download onze whitepaper

Op zoek naar meer informatie over ons platform en draadloze sensoren?

Ontvang nu onze whitepaper en leer alles over de voordelen van datagedreven werken en het belang van goed ‘sensor management’.

Download onze whitepaper

Op zoek naar meer informatie over ons platform en draadloze sensoren?

Ontvang nu onze whitepaper en leer alles over de voordelen van datagedreven werken en het belang van goed ‘sensor management’.