Terug terug naar media

Jonge bomen in leven houden

Jonge bomen hebben veel aandacht nodig om elk jaar volledig op te bloeien, dit geldt natuurlijk ook voor de oudere bomen. Ze hebben regelmatig water en zorg nodig zodat ze geen kans hebben om dood te gaan door ziekte en ongedierte. Maar hoe zorg je er nou precies voor dat zo’n boom elk jaar prachtig bloeit, en wat heb je allemaal nodig? Gelukkig zijn wij er om je dit precies uit te leggen.

Auteur: Sophie Klifman

De belangrijkste stappen

Water, bescherming en compost. Dat zijn de drie belangrijkste dingen waar je aan moet denken bij het verzorgen van een boom. Een boom heeft tenminste 25 liter water per week nodig, dat is ongeveer gelijk aan 38,1 mm neerslag. Zet de tuinslang aan en richt hem voor een halfuurtje op de boom! Ook een handige tip is, plaats een emmer met gaten in de bodem en vul deze emmer 5 dagen per week. Voor de bescherming van bomen is het belangrijk om grasmaaiers en wilde dieren uit de buurt te houden. Als het nodig is kan je ook nog een hertomheining installeren.
Composteer elk seizoen om de grond vochtig te houden en om onkruid te bestrijden. Gebruik geen vulkanisch compost, in plaats daarvan kun je gebruik maken van bladcompost of vermalen schors. Om de vochtigheid bij te houden kun je een bodemvochtsensor gebruiken. Bodemvochtsensoren ondersteunen bij het meten, controleren en onderhouden van bomen en planten. De sensor meet het bodemvochtpercentage en hij verbruikt nauwelijks energie, de batterij kan wel meegaan tot 10 jaar!

Hoe moet ik snoeien?

Het snoeien van een boom is erg belangrijk, maar ook erg lastig. Er zijn een paar dingen die je moet weten. Wanneer je snoeit naar een hoofdstam of naar een andere tak, maak geen flush cut. In plaats daarvan maak een snoei buiten de verhoogde takkraag. De kraag bevat chemicaliën die ziekteverwekkers tegenwerken en de boom helpen bij het vormen van het wondhout. Je moet altijd tot een knop zijtak of hoofdstam snijden. En verwijder nooit meer dan een kwart van de levende kroon van een boom tegelijk. Als je echt meer moet verwijderen, doe het dan in de loop van jaren. Zo houd je een boom mooi en sterk!

Water en vochtvoorziening bij jonge bomen

Als een (jonge) boom te weinig water krijgt, droogt de boom uit, maar door te veel water gaan de wortels rotten. Het is dus belangrijk om voldoende water te geven, maar niet te ver te gaan. Als het warm is moet een boom natuurlijk wat meer water hebben dan normaal. En een boom die in de volle zon staat heeft zoals verwacht ook meer water nodig dan een boom die in de schaduw staat. Als er gras, struiken of andere planten dicht bij de boom staan moet de boom ook wat meer water hebben aangezien het water door alle wortels wordt opgenomen. Met de bodemvochtsensor van ConnectedGreen kun je precies zien wanneer er meer of minder water nodig is. Deze sensoren zijn perfect voor liefhebbers voor bomen en planten, groenvoorzieners, gemeenten, hoveniers, kwekers en waterschappen.

Meer weten

Wilt u meer informatie over ConnectedGreen?

Maak gebruik van het formulier hiernaast en ontvang onze whitepaper. In de whitepaper vind je informatie over wat wij doen en hoe wij verschillende oplossingen aanbieden voor verschillende situaties.

Download onze whitepaper

Op zoek naar meer informatie over ons platform en draadloze sensoren?

Ontvang nu onze whitepaper en leer alles over de voordelen van datagedreven werken en het belang van goed ‘sensor management’.