Sinds 2017 helpen wij groenvoorzieners, gemeenten, hoveniers, provincies, kwekers en waterschappen met slimmer en efficiënter werken. Dit doen wij door het combineren van kennis over bomen en planten met het ‘Internet der Dingen’. Inmiddels zijn al meer dan 1500 van onze draadloze sensoren geplaatst in projecten door heel Nederland en België. We zijn een jong en innovatief bedrijf met een cultuur waarbij wordt gedacht in kansen en mogelijkheden.
We werken samen met verschillende kennispartners zoals laboratoria (Eurofins Agro), boom- en plantspecialisten, (eco)hydrologen en hardware leveranciers.
Waar we het voor doen
De missie van ConnectedGreen is om met slimme technologie de wereld groener te maken. Hoewel groen essentieel is voor het welzijn van mensen en onze planeet, is het tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend. Groen moet – in onze ogen onterecht – nog te vaak ‘concurreren’ met grijs. Om groen ook te laten groeien op minder natuurlijke plekken zoals in een stadscentrum, op een viaduct of dak, is monitoring noodzakelijk.
Het ‘Internet der Dingen’ biedt veel kansen voor de groene sector. Maar enkel techniek is niet genoeg, juist de interpretatie van de gegevens en de vertaalslag naar de praktijk is essentieel. En daar zien wij onze rol, door de technologie te verrijken met domeinkennis.
Wij geloven dat slimme systemen kunnen helpen om meer te doen met dezelfde of minder middelen. Dat is duurzaam en leidt tegelijkertijd tot meer groen.
Het systeem
Het ConnectedGreen systeem bestaat uit draadloze sensoren, een slimme GreenCloud omgeving en een gebruiksvriendelijke app voor op de computer en de telefoon.
Het dashboard geeft op eenvoudige wijze weer wat in welk project gedaan moet worden. Ook kunnen gebruikers notificaties instellen die worden verzonden als bepaalde acties ondernomen moeten worden. Opdrachtgevers of -nemers kunnen meekijken met een ‘viewer’ account. Tenslotte zijn alle gegevens te exporteren om ze te archiveren of voor verdere analyses.
De ConnectedGreen sensoren werken zonder WiFi, SIM kaart of gateway en meten verschillende factoren die noodzakelijk zijn om planten en bomen goed te laten presteren. De sensoren worden geplaatst in verschillende zones, dit zijn gebiedjes die ingedeeld zijn op basis van vochtvoorkeuren (beplanting) en/of ligging. Iedere soort plant of boom heeft immers andere voorkeuren voor bodemvocht, temperatuur en intensiteit van licht.
De meest gebruikte sensor is een bodemvochtsensor, maar we leveren ook sensoren voor temperatuur en licht. En omdat het systeem hardware onafhankelijk is, kunnen sensoren van meerdere leveranciers worden toegevoegd. De sensoren werken op basis van LoRa of Sigfox (Internet of Things communicatie), hierdoor gaan de accu’s 5 tot 10 jaar mee. Het is uiteraard mogelijk om sensoren na 2 of 3 jaar te gebruiken in een ander project.
De voordelen
De inzichten die ConnectedGreen verschaft helpen bij het optimaliseren van watergiften. Het systeem helpt om enkel nog water te geven wanneer dat nodig is en dan ook nog de juiste hoeveelheid.
Door monitoring op afstand, hoeven projecten alleen nog maar bezocht te worden als het echt nodig is. Dit bespaart naast kosten ook arbeid, voertuigbewegingen - en dus CO2.
Het staat niet fraai als bomen of planten het niet goed doen (of uitvallen) in projecten. Daarnaast is het vervangen van bomen en planten duur. Het oude materiaal moet worden afgevoerd en de nieuwe bomen of planten moeten weer worden meegenomen in de watergeefrondes. Door tijdige signalering wordt inboet voorkomen.
Doordat zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers naar dezelfde gegevens kijken is de samenwerking transparanter. Voor beide kanten is er grote meerwaarde om beter inzicht te hebben in de situatie ter plaatse. Onduidelijkheid en discussies achteraf worden zo voorkomen.
ConnectedGreen is een domeinspecifiek systeem, maar de meetgegevens van de sensoren zijn waardevol om te gebruiken in systemen voor asset management of werkplanning (datagedreven werken). Daarnaast is het natuurlijk een mooie ontwikkeling als ook groen kan worden opgenomen in de Smart City omgeving.