Terug terug naar media

Inboet? Wat betekent dat eigenlijk?

Inboet; voor velen is het misschien een term die vragen oproept, maar in de groensector is het heel normaal. Het vakjargon van deze sector heeft dan ook een makkelijkere betekenis dan het je doet denken, dus voor degene die geen idee hebben wat de betekenis is van de term inboeten, leggen we het graag even uit. Inboet(en) is namelijk het vervangen van plantmateriaal dat na aanplant niet is aangeslagen of beschadigd is geraakt. Benieuwd wat het verliezen van deze nieuwe beplanting en bomen veroorzaakt en hoe ConnectedGreen kan helpen dit te voorkomen? Lees dan vooral verder.

Auteur: Isabelle Horneman
Inboeten bomen case Ter Riele B.V.

Hoe komt het dat planten wegvallen?

Na de aanleg van nieuwe groenprojecten kan het zijn dat deze niet goed aanslaan. Er zijn in deze gevallen verschillende redenen waardoor nieuwe aanplant het niet redt. Vaak voorkomende oorzaken van het afsterven van bomen en planten zijn:

  • Dieren en ongedierte die het groen aanvreten
  • Schade door extreem weer zoals vorst of storm
  • Wisselende grondwaterstanden
  • Vandalisme
  • Droogte

Het is als je gaat zoeken naar de oorzaak natuurlijk handig als je kijkt naar welke van de bovenstaande situaties er heeft plaatsgevonden. Ook kan het staan van de bomen of de beplanting aan de zon- of schaduwkant impact hebben of bijvoorbeeld hoe hard het groen groeit en of de beplanting de ruimte heeft die nodig is. Daarnaast is uiteraard het krijgen van voldoende water een belangrijke factor bij het aanleggen van nieuwe groenprojecten, maar met de klimaatverandering van tegenwoordig is het maar een raadsel of planten te veel of te weinig water krijgen. Zo kunnen planten uitdrogen als het lang droog en warm is, maar te veel regen zorgt ervoor dat de wortels van het groen te weinig zuurstof krijgen, wat ook resulteert in het wegvallen van groen. Maar wat als je de planning en de routes van je watergift zou kunnen bepalen op basis van de daadwerkelijk gemeten vochtwaarde in de grond. Dat is iets waar ConnectedGreen goed bij kan helpen.

Ter Riele voorkomt inboet beplanting

Partner van ConnectedGreen, hoveniers- en groenvoorzieningsbedrijf Ter Riele B.V., is een goed voorbeeld van een bedrijf wat graag de kans op inboet wilde verkleinen. Één van de redenen hiervan waren de droge jaren 2018 en 2019. Ze wilden de watergift beheren. In die droge periodes gaven ze namelijk veel water, maar konden eigenlijk nooit controleren of de juiste hoeveelheid water gegeven werd. Wat daarnaast ook meespeelde is dat ze op allerlei soorten bodems actief waren, zoals droge zandgrond of natte klei. Door op afstand te monitoren, konden ze gerichter werken en efficiënter met water omgaan. Waardoor inboet significant kon worden beperkt.

Hoveniers kunnen een betere inboetgarantie geven

Ondanks dat een plant of boom zorgvuldig gekweekt wordt, kan het voorkomen dat hij helaas niet op de uitgekozen plek blijkt aan te slaan. Als een bepaalde plant of boom op een bepaalde plek het niet goed blijkt te doen kan het zijn dat deze uitvalt. Inboet dus.
 
Het watergeven is cruciaal voor het aanslaan van de bomen in de eerste periode na de aanplant. Tegelijk dient te worden voorkomen dat de boom afhankelijk wordt van het watergeven. Om de opdrachtgever zekerheid te bieden dat de beplanting niet uitvalt kan de opdrachtnemer een inboetgarantie afgeven. Ook kan de opdrachtgever van de opdrachtnemer ‘eisen’ om een inboetgarantie te geven. Dit gebeurt vaak via een aanbesteding en een meerjarige raamovereenkomst. Om het risico op inboet zo klein mogelijk te houden is monitoring sterk aan te raden.

ConnectedGreen helpt inboeten tegengaan

Bij ConnectedGreen weten wij dus goed wat inboeten inhoudt. Daarnaast zijn we op de hoogte van hoe lastig het kan zijn met het klimaat van nu, om dit tegen te gaan. ConnectedGreen is een innovatief platform gebaseerd op slimme bodemvochtsensoren. Met dit platform is het mogelijk om de bodemvochtigheid van groenprojecten inzichtelijk te maken waardoor er minder inboet en watergift is. Benieuwd naar de mogelijkheden? Lees hier meer over onze oplossing.

Meer weten

Wilt u meer informatie over ConnectedGreen?

Maak gebruik van het formulier hiernaast en ontvang onze whitepaper. In de whitepaper vind je informatie over wat wij doen en hoe wij verschillende oplossingen aanbieden voor verschillende situaties.

Download onze whitepaper

Op zoek naar meer informatie over ons platform en draadloze sensoren?

Ontvang nu onze whitepaper en leer alles over de voordelen van datagedreven werken en het belang van goed ‘sensor management’.