Terug terug naar media

Een groene toekomst begint dit voorjaar

Hoe watergift en bodemvochtigheid het succes van boomplantprojecten bepalen

Met de komst van het voorjaar krijgen we de kans om onze omgeving te verrijken door het planten van bomen. De lente staat niet alleen symbolisch voor groei en vernieuwing, maar biedt ook de optimale voorwaarden voor jonge bomen om te wortelen en te floreren. Echter, succesvolle boomgroei hangt af van meer dan alleen het planten zelf; de nazorg, vooral gericht op de juiste watergift en bodemvochtigheid, is van cruciale belang. 

Auteur: Malon Gerrits

Het belang van bodemkwaliteit en bodemvochtigheid

Volgens onderzoek van de Universiteit van Wageningen speelt bodemkwaliteit een essentiële rol in het overlevingspercentage en de groei van bomen. De bodem moet niet alleen fysieke ondersteuning bieden, maar ook adequaat water en voedingsstoffen leveren. Onjuiste vochtigheidsniveaus in de bodem kunnen de opname van voedingsstoffen belemmeren. En leiden tot stress bij de boom, wat de groei negatief beïnvloedt. Efficiënt water geven leidt tot dieper groeiende wortels welke beter bestand zijn tegen slecht weer. (Een situatie waar we door klimaatverandering vaker tegenaan zullen lopen.) Niet alleen bespaart dit dus kosten op het gebied van water, maar ook op het herplanten van bomen en maakt het stedelijke gebieden met bomen een stuk veiliger. 

De rol van technologie in moderne boomzorg

De inzet van technologie in boomzorg is revolutionair. ConnectedGreen loopt voorop met een platform dat gebruik maakt van bodemvochtsensoren, waarmee real-time data over de bodemvochtigheid wordt verzameld. Dit stelt boomverzorgers in staat om watergift precies af te stemmen op de behoeften van de boom. Studies tonen aan dat gerichte watergift het overlevingspercentage van bomen aanzienlijk kan verhogen. De TUDelft benadrukt dat technologieën zoals bodemvochtsensoren de efficiëntie van watergebruik verbeteren en bijdragen aan de duurzaamheid van stedelijke groenprojecten. 

Besparing op water en tijd

Door het gebruik van het platform van ConnectedGreen kunnen gemeenten en groenbeheerders niet alleen de gezondheid van hun bomen verbeteren, maar ook aanzienlijke besparingen realiseren. Zo ervaart Gemeente Den Haag een vermindering van twee dagen per waterronde. Dit leidt tot een vermindering van de benodigde tijd en middelen voor water geven. Cruciaal gezien de groeiende druk op waterbronnen wereldwijd. 

Watergift

De toekomst van boomplanting en -verzorging

Het inzetten bodemvochtmonitoring is niet alleen een stap vooruit in de efficiënte verzorging van stedelijk groen; het is een investering in de toekomst van onze planeet. De Wageningen Universiteit & Research benadrukt het belang van stedelijke vergroening voor het verbeteren van de luchtkwaliteit, het bieden van schaduw en het verhogen van de biodiversiteit. 

Ga voor de meest optimale bodemvochtigheid

Kortom, begin dit voorjaar met de voorbereiding op een groene toekomst. Door te kiezen voor slimme boomzorg, gebaseerd op nauwkeurige data en gerichte handelingen, kunnen we samen werken aan een duurzamere wereld. Met ConnectedGreen kunnen jouw bomen (en planten) de best mogelijke start krijgen, wat leidt tot sterkere, gezondere stedelijke groenruimtes voor toekomstige generaties. 

Meer weten

Wilt u meer informatie over ConnectedGreen?

Maak gebruik van het formulier hiernaast en ontvang onze whitepaper. In de whitepaper vind je informatie over wat wij doen en hoe wij verschillende oplossingen aanbieden voor verschillende situaties.

Download onze whitepaper

Op zoek naar meer informatie over ons platform en draadloze sensoren?

Ontvang nu onze whitepaper en leer alles over de voordelen van datagedreven werken en het belang van goed ‘sensor management’.