Terug terug naar media

Zomeraanplant: Een onmogelijk klus?

Bijna zes jaar geleden kreeg Henk Werner van Pius Floris de bijna onmogelijke opdracht om midden in de zomer bij 35 graden ongeveer 100 bomen in Amsterdam te vervangen. En niet zomaar door een aantal nieuwe jonge bomen, maar zoals Henk zei: “Flinke bomen in de maat 25 – 30 cm die al volop in het blad stonden”.  

Auteur: Mariëtte Schaap

Het perfecte recept voor droogtestress zou je zeggen. Maar nu, een aantal jaar verder kunnen we zeggen dat het project volledig geslaagd is: geen enkele boom is dood gegaan! Hoe heeft Henk dit voor elkaar gekregen?  

Een sterke basis om uitval en droogtestress te voorkomen

Allereerst hebben we de beste methode om de bodem voor te bereiden toegepast”, legt Henk uit. “Namelijk door de grond waarin de bomen zouden komen te staan te hergebruiken en deze op te mengen met onze bodemverbeteraar BBV”. Op deze manier heeft Henk met zijn team de perfecte basis gelegd om inboet door droogtestress te voorkomen. 

Om vervolgens het onderhoud optimaal vorm te geven zijn er bodemvochtsensoren van ConnectedGreen op strategische plaatsen bij de bomen geplaatst. De sensoren houden het vochtgehalte van de bodem constant in de gaten. Om de data van de sensoren uit te lezen, zijn de sensoren gekoppeld aan een dashboard. 

Technologie en zomeraanplant: De rol van ConnectedGreen

Middels dit dashboard van ConnectedGreen konden Henk en zijn team op afstand realtime gegevens over het vochtgehalte van de groeiplaats verzamelen en deze in de gaten houden. Niet alleen konden ze hierdoor proactief reageren op veranderingen bij de bomen, ook konden ze tijdig actie ondernemen om de nieuw geplante bomen te beschermen. Dit door water te geven in droge periodes, op het juiste moment en in de juiste hoeveelheid.   

Bodemvochtsensoren bij nieuwe aanplant

Wat eerst leek op een onmogelijk klus, heeft Henk de klus middels deze aanpak met succes weten af te ronden! Door het gebruik van de ConnectedGreen sensoren en het dashboard gedurende de startjaren, hebben de bomen de inboetperiode perfect doorstaan. 

ConnectedGreen

ConnectedGreen is een initiatief van Curious Inc., en is specialist in data en telematica met een passie voor innovatie, data gedreven technologie en duurzaamheid in groensector. Slimme bodemvochtmonitoring zorgt voor optimale watergift, inboetpreventie en minder projectbezoeken. Wij versterken groene ruimtes door natuur en innovatie te verbinden. 

Samen Nederland groener en duurzamer maken, dat is waar ConnectedGreen voor staat.

Meer weten

Wilt u meer informatie over ConnectedGreen?

Maak gebruik van het formulier hiernaast en ontvang onze whitepaper. In de whitepaper vind je informatie over wat wij doen en hoe wij verschillende oplossingen aanbieden voor verschillende situaties.

Download onze whitepaper

Op zoek naar meer informatie over ons platform en draadloze sensoren?

Ontvang nu onze whitepaper en leer alles over de voordelen van datagedreven werken en het belang van goed ‘sensor management’.