Terug terug naar media

Het vergroenen van steden is de toekomst

We krijgen steeds meer inzicht in de positieve effecten van groenvoorzieningen in steden. Ze verminderen hittestress, bieden oplossingen voor piekbuien, bevorderen de gezondheid van inwoners en dragen bij aan een verhoogde biodiversiteit. Terwijl de positieve effecten steeds harder nodig zijn, neemt de verstedelijking toe en het groen af. Steden vergroenen is de toekomst, en dit wordt urgenter dan ooit tevoren. In deze blog lees je meer over hoe steden vergroent kunnen worden. 

Auteur: Isabelle Horneman
steden-vergroenen

Stadsnatuur cruciaal voor biodiversiteit en levenskwaliteit

Met de groeiende verstedelijking en het afnemende groen in landbouwgebieden krijgt “stadsnatuur” een steeds belangrijkere rol in het behoud van biodiversiteit. Tuinen, parken, sloten en vijvers fungeren als cruciale schakels in het natuurlijke netwerk. En hebben aanzienlijke invloed op de levenskwaliteit voor mens en dier, evenals op het milieu als geheel. Deze groene ruimtes spelen een belangrijke rol bij het verminderen van luchtvervuiling, het bieden van waterberging, het dempen van geluidshinder en het verkoelen van stedelijke omgevingen tijdens warme periodes. Het is daarom van groot belang dat steden actief investeren in groenvoorzieningen. Het veranderende klimaat brengt extremen met zich mee en leidt tot onvoorspelbare weersomstandigheden. 

Nature based solutions

Verschillende steden komen al met zogeheten ‘nature based solutions’. Nature based solutions houden in dat er met de natuur wordtsamengewerkt, als onderdeel van de natuur, om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en het menselijk welzijn en de biodiversiteit lokaal teondersteunen. Deze aanpak omvat het beschermen, herstellen of beheren van natuurlijke en deels natuurlijkeecosystemen, het duurzaam beheren van waterrijke gebieden en werkplekken, evenals het integreren van natuurlijke elementen in en rond steden.

Een goed voorbeeld hiervan is Deventer. Het nieuwe stadhuis beschikt over een stadstuin met wilde tulpen, aardbeienplanten, kruiden, kers-, appel- en perenbomen. De tuin heeft een grote aantrekkingskracht op insecten en vlinders en ook bevinden er bijenkasten op het dak. Van daken wordt sowieso steeds meer gebruik gemaakt. 

In steden zoals Rotterdam en Amsterdam worden groene daken steeds populairder. Deze daken zijn bedekt met vegetatie en dragen bij aan het verminderen van hittestress, het vasthouden van regenwater en het bevorderen van biodiversiteit.


Een ander praktijkvoorbeeld van vergroenen van steden

Jaarlijks plaatst de gemeente Den Haag honderden bakken met bolbloemen, geraniums en andere seizoensplanten verspreid door het centrum van de stad. Deze kleurrijke toevoegingen aan het stadslandschap zijn niet alleen esthetisch aantrekkelijk, maar ook functioneel. Gevuld met een variatie aan bloemen en planten dragen ze bij aan het verhogen van het groenoppervlak in de stad, wat essentieel is voor het verminderen van hitte-eilandeffecten en het absorberen van regenwater.

Bovendien, door het gebruik van geavanceerde sensortechnologieën om het watergehalte te reguleren, optimaliseren de bloembakken niet alleen het waterverbruik, maar zorgen ze er ook voor dat de planten gedijen zonder overmatig watergebruik. Zo zijn de bloembakken niet alleen een lust voor het oog, maar ook een slimme en effectieve stap naar een groenere en klimaatbestendige stad.

Wil je meer weten over hoe Den Haag technologie inzet om te besparen op inboet, projectbezoeken en water? Lees hier verder en ontdek hoe innovatie de sleutel is tot een duurzamere en veerkrachtigere stad.

Klimaatbestendige tuin

Niet alleen verstedelijking is een oorzaak, ook betegelen steeds meer mensen hun tuinen. Dit belemmert de natuurlijke afvoer van regenwater en draagt bij aan het hitte-eilandeffect. Hitte-eilandeffect verwijst naar de situatie waarin stedelijke gebieden beduidend warmer zijn dan omringende landelijke gebieden, vooral tijdens warme periodes. Daarom is het belangrijk dat ook inwoners van steden attent worden gemaakt op het belang van het klimaatbestendig maken van tuinen. 

De oppervlakte van alle tuinen in Nederland is meer dan tien keer zo groot als die van het Nationaal Park de Hoge Veluwe. Dus het lijkt misschien dat het klimaatbestendig maken van tuinen een kleine stap is, maar alle beetjes helpen. Er zijn tal van maatregelen die tuineigenaren kunnen nemen om hun tuinen klimaatbestendig te maken. Dit omvat het creëren van koelte door middel van struiken, bomen of groene hagen, het vervangen van tegels door groen, het beter benutten van daken en gevels, en het opvangen van regenwater dat op en rond het huis valt in de eigen tuin.

Gezamenlijke investering in een groenere toekomst

Nu is het moment om te erkennen dat groen in steden cruciaal is. ‘Stadsnatuur’ vormt niet alleen een natuurlijk netwerk maar is het fundament voor een betere levenskwaliteit en een gezonder milieu. Het is nu aan overheden en individuen om te investeren in vergroening en gezamenlijk bij te dragen aan een groenere toekomst. Elke stap telt en gezamenlijke inspanningen zullen ongetwijfeld een groot verschil maken in het creëren van steden die niet alleen welvarend zijn maar ook toegankelijk en duurzaam voor iedereen. Meer groen betekent ook meer onderhoud en beheer. 

Gelukkig maken bodemvochtsensoren van ConnectedGreen dit een stuk makkelijker. Je krijgt duidelijk inzicht in wanneer welk groen water nodig heeft. Zo geef je nooit te veel of te weinig water en ga je efficiënt te werk. Voor meer informatie over de bodemvochtsensoren van ConnectedGreen kan je hier onze whitepaper aanvragen. Hierin lees je alle voordelen van data gedreven werken en het belang hiervan.

Meer weten

Wilt u meer informatie over ConnectedGreen?

Maak gebruik van het formulier hiernaast en ontvang onze whitepaper. In de whitepaper vind je informatie over wat wij doen en hoe wij verschillende oplossingen aanbieden voor verschillende situaties.

Download onze whitepaper

Op zoek naar meer informatie over ons platform en draadloze sensoren?

Ontvang nu onze whitepaper en leer alles over de voordelen van datagedreven werken en het belang van goed ‘sensor management’.