Terug terug naar media

De kracht van grondsoorten: Waarom kalibratie van sensoren essentieel is

In de wereld van groenbeheer en duurzaamheid is er een groeiende erkenning voor het belang van geavanceerde technologieën die ons helpen om onze natuurlijke omgeving te begrijpen en te verbeteren. Eén van de meest innovatieve ontwikkelingen in dit domein zijn bodemvochtsensoren. Deze sensoren spelen een cruciale rol bij het monitoren en beheren van bodemvochtigheid. Wat op zijn beurt bijdraagt aan gezondere planten, efficiënter watergebruik en duurzaam groenbeheer. In deze blog leggen we je uit waarom de kalibratie van de grondsoorten in de sensoren zo essentieel is.

Auteur: Malon Gerrits
ConnectedGreen Bodemvochtsensor

Een van de opvallende kenmerken van onze sensoren is het vermogen om zich aan te passen aan verschillende grondsoorten. Deze aanpasbaarheid is te danken aan de kalibratiefunctionaliteit in het platform. Deze functionaliteit maakt het mogelijk om de sensor af te stemmen op specifieke bodemomstandigheden. Hierdoor kunnen de sensoren nauwkeurige en betrouwbare gegevens genereren, ongeacht het type grond waarin ze zijn geïnstalleerd.

Waarom kalibratie van grondsoorten belangrijk is

Nauwkeurigheid in metingen:

Verschillende grondsoorten hebben verschillende eigenschappen met betrekking tot vochtopname en -afgifte. Door de sensor te kalibreren op basis van de specifieke grondsoort waarin hij is geplaatst, kunnen nauwkeurige metingen worden verkregen. Dit is van cruciaal belang om te bepalen wanneer en hoeveel water er moet worden gegeven, wat bijdraagt aan effectief waterbeheer en de gezondheid van planten bomen.

Efficiënt waterbeheer:

Overbewatering en onderbewatering kunnen beide schadelijk zijn voor planten en bomen. Met nauwkeurige metingen dankzij kalibratie kunnen groenbeheerders en tuinliefhebbers de watergift optimaliseren. Waardoor waterverspilling wordt verminderd, wortelrot wordt tegengegaan en de groei en bloei van planten worden bevorderd.

Veelzijdig gebruik:

Verschillende groene ruimtes hebben verschillende grondsoorten. Of het nu gaat om een stadspark, een tuin of een landbouwgrond, het vermogen van het ConnectedGreen om zich aan te passen aan diverse grondsoorten maakt ze veelzijdig en geschikt voor uiteenlopende toepassingen.

De juiste kalibratie van bodemvochtsensoren, is essentieel voor het verbeteren van de nauwkeurigheid van bodemvochtmetingen, aangezien dit direct impact heeft op het vaststellen van irrigatiebehoeften. Maar ook het voorkomen van zowel onder- als overwatering. Het doel is om planten binnen het ‘gezonde’ vochtigheidsbereik te houden, waarbij ze niet te veel of te weinig water krijgen, om stress te voorkomen en de groei te maximaliseren. Daarbij is het begrijpen van de pF-waarden en het kunnen interpreteren van de bodemtextuurdriehoek fundamenteel voor het selecteren van het juiste bodemtype voor de sensor en het optimaliseren van het waterbeheer.

ConnectedGreen en grondsoorten kalibratie

ConnectedGreen begrijpt het belang van de juiste kalibratie. Door de mogelijkheid van kalibratie van grondsoorten aan te bieden binnen het platform, kun je de sensoren optimaal benutten, ongeacht de bodemgesteldheid van de specifieke locatie.

3 nieuwe grondsoorten

Het platform stelt gebruikers relatief eenvoudig in staat om grondsoorten in te stellen en de sensoren dienovereenkomstig te kalibreren. Dit betekent dat ongeacht of het nu zandgrond, kleigrond of leemgrond is, de sensoren nauwkeurige gegevens zullen leveren die bijdragen aan een gezonder groenbeheer.

20230816_153338
Wil je precies weten hoe het zit met de kalibratie van Sensoterra sensoren? Lees dan hier verder.

Meer weten

Wilt u meer informatie over ConnectedGreen?

Maak gebruik van het formulier hiernaast en ontvang onze whitepaper. In de whitepaper vind je informatie over wat wij doen en hoe wij verschillende oplossingen aanbieden voor verschillende situaties.

Download onze whitepaper

Op zoek naar meer informatie over ons platform en draadloze sensoren?

Ontvang nu onze whitepaper en leer alles over de voordelen van datagedreven werken en het belang van goed ‘sensor management’.