Terug terug naar media

Waterbesparing in stedelijk groenbeheer

Een succesverhaal van gemeente Den Haag

De gemeente Den Haag maakt al enige jaren gebruik van ConnectedGreen en heeft aanzienlijke resultaten geboekt op het gebied van waterbesparing in stedelijk groenbeheer. Zo hebben zij de rondes die ze reden van 8 dagen kunnen verminderen naar 6 dagen en besparen ze ook nog eens meer water. We spraken Marco van Tol over de ontwikkelingen binnen gemeente Den Haag en hoe zij nauw samenwerken met ConnectedGreen om de software nog beter te maken.

Auteur: Naomi Kemerink
pro-q4GSK3Q6

Hoe gaat gemeente Den Haag te werk?

Binnen ons groenbedrijf onderscheiden we twee belangrijke takken. Enerzijds hebben we een groencentrum dat zich focust op bloembakken. We beheren in totaal 1800 van deze bloembakken, die allemaal van water moeten worden voorzien.

Anderzijds hebben we een tak die zich richt op het welzijn van de bomen, waardoor de uitval van bomen wordt verminderd. Voormannen zijn verantwoordelijk voor het controleren en bewateren van deze bomen.

Om het bewateringsproces te monitoren, gebruiken we rond de 150 sensoren voor de bloembakken. Elk van deze sensoren vertegenwoordigt een straat waar meerdere bloembakken staan. Voor de bomen gebruiken we de sensoren op projectbasis.

Hoe heeft ConnectedGreen geholpen bij het optimaliseren van de waterbesparing in stedelijk groenbeheer?

Enkele jaren geleden zijn we gestart met een test waarbij we enkele sensoren plaatsten. Een paar weken na installatie merkten we echter dat er iets niet klopte. Sommige gebieden waren veel te droog, terwijl andere juist te nat waren. We twijfelden of dit daadwerkelijk het geval was of dat er wellicht problemen waren met de sensor, zoals een verkeerde plaatsing of een verstopping die de over bewatering veroorzaakte. Echter, bleek dat de gebieden wel degelijk te droog of te nat waren, dit konden we perfect terugzien in het platform. We kregen direct ondersteuning en hebben daarna besloten meer sensoren aan te schaffen.

20230816_153338

Kan je een voorbeeld noemen van een situatie waarin ConnectedGreen heeft bijgedragen aan verbetering in de groenprojecten?

Toen we de sensoren voor het eerst in het centrum introduceerden, begonnen we met een proef die ons goed beviel. Het daaropvolgende seizoen plaatsten we sensoren door het hele centrum. Door het effectieve gebruik van de sensoren konden we onze bewateringsroutine optimaliseren, wat resulteerde in een tijdbesparing van maar liefst twee dagen: van acht naar zes werkdagen. Dit leidde tot aanzienlijke besparingen en een gezonder stadsbeeld met minder plantuitval. In hete periodes zorgt de sensor-aanpak voor rust binnen ons team. Waar hoge temperaturen voorheen stress veroorzaakten, biedt ConnectedGreen nu direct inzicht en controle over de waterbehoefte. Hierdoor gebruiken we het water efficiënter en kunnen we proactief handelen.

Hoe is de samenwerking met ConnectedGreen?

Onze samenwerking met ConnectedGreen verloopt uitstekend. Ze beschouwen ons als een waardevolle bron van feedback, mede omdat we een van hun grootste klanten zijn wat betreft datagebruik in vergelijking met hun andere klanten. We hebben specifieke wensen en behoeften waardoor wij verbeterpunten en optimalisaties aandragen. Het is fijn om te zien dat enkele van onze suggesties al zijn toegepast. We zijn momenteel bezig met het implementeren van een digitale kaart waar alle sensoren op zichtbaar zijn. Dit maakt het bepalen van de route voor onze voormannen een stuk gemakkelijker. Dat ConnectedGreen direct inspringt op onze behoeften en hier diepgaand over nadenkt, ervaren wij als zeer positief.

20230816_151250

Welke verschillende tests voeren jullie uit met de sensoren?

We hebben tests uitgevoerd in verschillende straten. Een speciaal aandachtspunt zijn de ondergrondse buffers. We willen sensoren installeren om te monitoren wanneer een buffer leeg raakt. Gedurende het jaar kijken we naar de waterhuishouding op dieptes van 60cm, 30cm en 15cm. We hebben opgemerkt dat er onderin vaak sprake is van over bewatering, terwijl het aan de oppervlakte te droog kan zijn.

Daarnaast zijn we bezig met experimenten in bloembakken waarin we turfvrije grondmengsels testen. Deze tests zijn ingegeven door onze wens om duurzamer te werken en onze uitstoot te verminderen. Vooralsnog merken we dat, qua vochthuishouding, deze grondmengsels vergelijkbaar zijn met de traditionele grond. Echter, het gewas lijkt er niet positief op te reageren. Dit koppelen we dan ook terug aan onze opdrachtgever.

Zou je ConnectedGreen aanbevelen aan andere groenvoorzieners?

Bij bezoeken aan kwekerijen in het land deel ik onze positieve ervaringen met de sensoren. Hoewel het belangrijk is om niet volledig op de sensoren te vertrouwen, vormen ze een uitstekende aanvulling op ons werk. Het is essentieel om zelf regelmatig te controleren, maar na meerdere bevestigingen van de data ben ik uiterst positief.

Meer weten

Wilt u meer informatie over ConnectedGreen?

Maak gebruik van het formulier hiernaast en ontvang onze whitepaper. In de whitepaper vind je informatie over wat wij doen en hoe wij verschillende oplossingen aanbieden voor verschillende situaties.

Download onze whitepaper

Op zoek naar meer informatie over ons platform en draadloze sensoren?

Ontvang nu onze whitepaper en leer alles over de voordelen van datagedreven werken en het belang van goed ‘sensor management’.