Terug terug naar media

Waarom droogte in de wortelzone kan optreden, zelfs bij overvloedige regen

Een diepgaande blik: 6 redenen

Regen – de natuurlijke bron van vocht voor planten en bomen. Het lijkt logisch dat overvloedige regenval ervoor zou zorgen dat de grond voldoende bevochtigd wordt, en daarmee de wortelzones van onze geliefde flora. Echter, de werkelijkheid is soms complexer dan we denken. Er zijn situaties waarin, ondanks regenbuien, droogte in de wortelzone kan aanhouden. Hoe dit kan leggen we je uit.

Auteur: Malon Gerrits

1. Bodemstructuur speelt een rol

De structuur van de bodem is een van de belangrijkste factoren die de mate van waterdoorlatendheid beïnvloedt. Bodems met een dichte structuur, zoals klei, kunnen regenwater moeilijk absorberen. Hierdoor kan het water aan het oppervlak blijven staan en niet diep genoeg doordringen om droogte in de wortelzone te voorkomen.

2. Regenintensiteit en bodemabsorptie

Als de regenval erg intens is, kan de bodem het water mogelijk niet snel genoeg absorberen en afvoeren. Dit resulteert in oppervlaktewater dat wegvloeit voordat het de diepere wortelzone kan bereiken, waardoor droogte persisteert.

3. Verdamping onttrekt: Hoe zonlicht en wind water doen verdampen

Zonlicht en wind zijn de boosdoeners bij verdamping. Zelfs na een regenbui kan de zon en wind ervoor zorgen dat het water aan het oppervlak snel verdampt voordat het de wortels kan bereiken. Zonlicht levert de energie om water in damp om te zetten, terwijl wind zorgt voor een constante stroom van drogere lucht, waardoor de verzadigde lucht wordt verwijderd en het verdampingsproces wordt versneld. Vooral in warme en winderige omstandigheden kan deze interactie leiden tot aanzienlijke verdamping, wat bijdraagt aan droogte in de wortelzone, zelfs na hevige regenval.

4. De waterafvoer in beweging

Op hellingen kan het regenwater snel wegstromen voordat het de kans krijgt om door de bodemlagen te sijpelen en de wortelzone te bereiken. Dit betekent dat sommige delen van de bodem misschien nauwelijks enig vocht ontvangen.

5. Worteldiepte speelt een rol

De diepte waarop de wortels van bomen en planten zich bevinden, is een belangrijke factor. Als ze diep geworteld zijn, kan het regenwater moeite hebben om door de grondlagen te dringen en ze te bereiken.

6. Concurrentie van ander groen

In dichtbegroeide gebieden kunnen andere planten snel het regenwater opnemen, waardoor er minder overblijft voor de wortelzones van bepaalde bomen en planten.

Diepgaand inzicht in de droogte in de wortelzone: ConnectedGreen's antwoord op uitdagende omstandigheden

Om deze uitdagende situaties aan te pakken, is een dieper inzicht in bodemvochtigheid essentieel. ConnectedGreen begrijpt dit en heeft platform ontwikkeld om bodemvochtigheid te monitoren, zelfs in uitdagende omstandigheden als deze. Door gebruik te maken van sensoren en slimme technologieën, biedt het platform de mogelijkheid om de watergift te optimaliseren, zelfs wanneer regen niet altijd resulteert in voldoende vocht voor bomen en planten.

Het begrijpen van deze dynamiek is van groot belang, met name bij het beheren van groene ruimtes en het onderhouden van gezonde vegetatie. Door rekening te houden met factoren zoals zonlicht, wind en vochtigheid, kunnen we beter inschatten hoeveel water planten en bodems daadwerkelijk
nodig hebben en hoe we het verdampingsproces kunnen beïnvloeden om waterverlies te verminderen en efficiënter om te gaan met beschikbare waterbronnen. Zelfs in situaties waarin de omstandigheden verrassend complex kunnen zijn.

ConnectedGreen stelt gebruikers in staat om beter geïnformeerde beslissingen te nemen en te zorgen voor gezonde en florerende groene omgevingen, ongeacht de complexiteit van de omstandigheden. Meer weten? Lees hier verder

‘’De natuur lijkt eenvoudig: regen voor vochtige wortels. Maar onze bodems vertellen een complex verhaal. Dichte structuren, intense regenval, zonlicht en wind, het kan zelfs bij overvloedige regen de wortelzone droog houden. ConnectedGreen onthult dit diepgaande inzicht in bodemvochtigheid. We begrijpen de complexiteit en bieden de tools om groene ruimtes te beheren. Laat de natuur je niet voor de gek houden’’ – ConnectedGreen

Meer weten

Wilt u meer informatie over ConnectedGreen?

Maak gebruik van het formulier hiernaast en ontvang onze whitepaper. In de whitepaper vind je informatie over wat wij doen en hoe wij verschillende oplossingen aanbieden voor verschillende situaties.

Download onze whitepaper

Op zoek naar meer informatie over ons platform en draadloze sensoren?

Ontvang nu onze whitepaper en leer alles over de voordelen van datagedreven werken en het belang van goed ‘sensor management’.